מה הקשר בין OCD לדימוי הגוף?

למראה החיצוני יש חשיבות עצומה בעבור כל אחד מאיתנו אבל גם בעייני החברה. כאשר אנו סובלים מדימוי גוף נמוך ההשלכות עלולות להוביל להופעתן של הפרעות, כמו OCD. מה הקשר ביניהם וכיצד מטפלים? על כך ועוד – במדריך הבא.

OCD ודימוי גוף נמוך: השלכות הרסניות שמשפיעות על איכות החיים

דימוי גוף נמוך נחשב לאחד מהתופעות הבולטות של המאה ה 21. למעשה, מדובר בתופעה מוכרת גם בספרות הרפואית בשל ההשפעות האדירות של דימוי גוף על הבריאות הנפשית, ואף ליצור בעיות בריאותיות כמו אנורקסיה או בולימיה. ההתמודדות עם דימוי גוף נמוך היא מורכבת מאוד ולכן משפיעה על כל תחומי החיים, כאשר לא פעם ההתמודדות מובילה להופעה של OCD. מדובר בהפרעה מוכרת ונפוצה שעלולה להתרחש בכל גיל ואף להחמיר, כתוצאה מהתעסקות בדאגות אובססיביות כמו גם מחשבות טורדניות לגבי התזונה ספורט ואוכל הקשורים בדימוי הגוף. כאשר המחשבות הללו משתלטות על שגרת החיים, נגרמת פגיעה ממשית באיכות החיים עד לכדי הפסקת עבודה או אפילו התבודדות, מה שמקשה על ההתמודדות והופך את החיים למורכבים ואפילו אומללים. בהתאם לכך, אם אתם סובלים מדימוי גוף נמוך, חשוב להבין את המאפיינים של ה-OCD ולפנות לטיפול. על כן, חשוב להבין כי תופעת ה-OCD היא תופעה נפוצה, ואתם ממש לא לבד במערכה.

מהם המאפיינים של OCD בהקשר של דימוי גוף?

אנשים שמאובחנים עם OCD נוהגים לקיים התנהגות כפייתית שבאה לידי ביטוי במחשבות, טקסים או פעולות הנעשות באופן בלתי נשלט. מדובר בפעולות שנועדו להקל על החרדה, ולכן בעבור אנשים שסובלים מדימוי גוף נמוך הפעולות הללו יכולות לכלול טקסי אכילה שגוזלים זמן כמו גם גורמים לתחושת אשמה ואפילו פחד. מאחורי המחשבות הללו עומדות אובססיות שבמידה והן אינן מטופלות הן משפיעות באופן ניכר על איכות החיים, החל מתחושה מתמדת של חרדה ועד לקיבעון מחשבתי. מדובר במחשבות מציקות שגורמות גם למצוקה עצומה שמגיעה לידי ביטוי בהפרעות שינה ודאגות יתר. ע"פ מחקרים שנערכו עולה כי לפחות 2.5% מבני האדם יחוו בשלב מסוים OCD, ועל כן חשוב להבין כי אתם לא לבד וניתן ואף רצוי לטפל בהפרעה דרך טיפול.

מהם הטיפולים לצורך התמודדות עם דימוי גוף נמוך ו OCD?

בעבור אנשים שסובלים מדימוי גוף נמוך, ההתמודדות היא קשה מאוד בשל תפיסה מוטעית לגבי מראה הגוף, ולמעשה ככל שחשופים להשפעות מצד הסביבה כמו הרשתות החברתיות, בני המשפחה והחברים וכמובן התרבות – הוא עשוי להתעצם וללוות למשך שארית החיים, בגילאים צעירים ולעיתים אפילו בגילאים מבוגרים מאוד. טיפול CBT נחשב לטיפול מצוין בעבור סובלים מדימוי גוף נמוך ו OCD בשל היותו טיפול ממוקד המתבצע מתוך מטרה לשנות את תפיסת הגוף, ולטפל בכך הן במישור התנהגותי והן במישור קוגניטיבי. מדובר בטיפול המתבצע אחד על אחד והוא מאפשר לשחרר את דפוסי החשיבה המעכבים וליצור דפוסים חיוביים ומקדמים יותר. הטיפול מתבצע באמצעות חשיפה מבוקרת לאתגרים הניצבים בפניכם, החל מהתבוננות עמוקה במראה ועד להרגלי האכילה. מאחר והטיפול מתמקד במספר מישורים ניתן בהחלט לקבל תמיכה וסיוע שבמסגרתם ניתן לחזק את הדימוי העצמי וגם את הביטחון, ולקבל את האתגרים שלא עתידים להיעלם. חשוב להבין כי לא ניתן להתגבר לחלוטין על דימוי גוף נמוך אלא נדרש להבין כי ניתן לחיות לצד המחשבות, באופן שמאפשר לחיות חיים מלאים וטובים.

 

לסיכום, הפרעה של דימוי גוף נמוך משפיעה מאוד על איכות החיים ואפילו על היכולת ליצור קשרים חברתיים ורומנטיים. זכרו כי לא מדובר בגזרת גורל, ובמידה ואתם מרגישים כי המחשבות והדחפים שלכם משתלטים –פנו לטיפול וסיוע, לצורך התמודדות שתוביל ליצירת שחרור מאמונות מגבילות.

נגישות
Scroll to Top